آشنایی با آسانسورهای هیدرولیک
امروزه استفاده از آسانسور در ساختمانهای مسکونی، کارخانجات، تجاری و… بسیار متداول و جزو لا ینفک زندگی شهری گردیده است. در کشورهای پیشرفته استفاده از آسانسورهای هیدرولیک در ساختمانهای مسکونی کوتاه بسیار متداول است.
مزایای آسانسورهای هیدرولیکی
بررسی آماری از نصب آسانسورهای هیدرولیکی نشان میدهد که در حدود ۷۰% کلیه آسانسورهای فروخته شده برای ساختمانهای جدید کوتاه مرتبه در آمریکا، آسانسورهای هیدرولیکی بوده است و این آسانسورها در ساختمانهای جدید، چهار طبقه و یا کمتر نصب شده است، در حدود ۹۵% کلیه آسانسورهای هیدرولیکی فروخته شده در آمریکا، از نوع اتصال مستقیم بودهاند. آسانسورهای هیدرولیکی مزایای زیر را در اختیار طراحان و بهره برداران قرار میدهد:
Ø بهرهبرداری موثرتر از فضای ساختمان
- آسانسورهای هیدرولیکی نسبت به آسانسورهای کششی حداقل ۱۲% و حداکثر ۱۵% (در حالت مستقیم مرکزی) فضای کمتری را اشغال میکند.
- از آنجا که اتصالات مکانیکی بین پاوریونیت و جک آسانسورهای هیدرولیکی را لولهها و شلنگها تشکیل میدهند، میتوان از این خصوصیت قابلیت انعطاف استفاده نموده و بخش پاوریونیت و موتورخانه را در محل مناسبی در شعاع ۱۲ متری جک هیدرولیک نصب نمود. از طرفی در آسانسورهای ضد جرقه میتوان موتورخانه را به محل امنی انتقال داد که موجب کاهش هزینه خواهد شد.
- در آسانسورهای هیدرولیکی نیرو و بار عمودی به اسکلت ساختمان تحمیل نمیکند، هزینه آهنکشی چاه کاهش مییابد.
Ø صرفه جویی در آهن کشی
آسانسورهای هیدرولیکی نیاز به موتورخانه در بالا نداشته ولی به یک مقدار فضای بالاسری بعلت رعایت مقررات مربوطه نیاز دارد.
Ø امنیت بیشتر
بنحوي كه در هيچ حالت از جمله پارگي شلنگ يا حتي تركيدگي سيلندر امكان سقوط كابين وجود ندارد.
Ø موثرترین وسیله برای بالا بردن بارهای سنگین
هنگامیکه مایل به استفاده از آسانسوری با تراولهای کوتاه و ظرفیتی بیش از دو تن هستیم، اهمیت آسانسورهای هیدرولیکی آشکارتر میشود، زیرا که به طور اصولی سیستمهای هیدرولیکی، دارای توان و نیروی بالا برنده قوی و راندمان مکانیکی خوب همراه با هزینه کمتر هستند. هنگامیکه نیازی به سرعتهای بالا نیست، آسانسورهای هیدرولیکی میتوانند تا ظرفیتهای ۲۰ تن برای نیاز عملیاتی و کار بردی خاص صنعتی و یا جابهجایی اجسام ثقیل را ممکن میسازد.
Ø انعطاف بسیار در انتخاب فضای موتورخانه
– موجب بهينه سازي در طراحي نقشه ساختمان ميگردد
- قابليت ايزوله كردن سيستم محركه از فضاهاي قابل اشتغال
Ø ۶-۱-۱- پایین آمدن همراه با هزینه کمتر
از انجا که نیروی پایین آمدن آسانسورهای هیدرولیکی توسط نیروی جاذبه زمین تامین میشود، لذا هنگام فرود نیازی به استفاده از نیروی برق نبوده و مصرف انرژی نزدیک به صفر است. به خاطر همین خصیصه طراحی و نصب سیستم اضطراری در آسانسورهای هیدرولیکی بسیار ساده و ارزان است.
محدودیتهای آسانسورهای هیدرولیکی
آسانسورهای هیدرولیکی مزایای فراوانی دارند، اما همواره باید دقت شود که در کاربریهای مناسب خود استفاده گردند. نتیجه کاربرد نا مناسب آن میتواند پر هزینه باشد. در نتیجه آگاهی و شناخت محدودیتهای آسانسورهای هیدرولیکی برای همگان ضروری است. محدودیتهای آسانسورهای هیدرولیکی به شرح زیر است:
Ø سرعت
از محدودیتهای آسانسورهای هیدرولیکی سرعت بالا است، لذا همواره برای سرعتهای زیر ۱ متر بر ثانیه استفادهمیشوند.
Ø ترافیک
به دلیل وابستگی دبی روغن به درجه حرارت، استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی در ساختمانهای پرترافیک توصیه نمیشود.
Ø حرارت
آسانسورهای هیدرولیکی، دستگاههایی هستند که حرارت فراوانی را ایجاد میکنند، زیرا هنگام پایین آمدن آسانسور انرژی پتانسیل تبدیل به انرژی جنبشی گردیده و بخشی از آن تبدیل به حرارت میشود که در نتیجه درجه حرارت روغن بالا میرود.
Ø سیستم هیدرولیک مدفون
سیستم هیدرولیک و تجهیزات مربوطه مدفون که لازمه نصب برخی از آسانسورهای هیدرولیکی است، در معرض حملات شیمیایی، مکانیکی، و الکترولیتی قرار داشته که میتوانند موجب نشتی سیلندرهای هیدرولیک شوند. اقدامات فراوانی در جهت جلوگیری و یا کاهش خوردگی صورت گرفته که استفاده از بسیاری از آنها امروزه متداول شده است. از متداولترین اقدامات پیشگیرانه، استفاده از روکشهای مخصوصی است که بخشهای مدفون را از سیالات زیر زمینی و خاک که موجب خوردگی میشوند محفوظ نگه میدارد.
Ø حساسیت بیشتر قطعات
صدمات وارده به کاسه نمدها و بخش پکینگ جکهای هیدرولیکی یکی دیگر از مشکلات این نوع آسانسورها است .
Ø محدودیت طول مسیر حرکت
این آسانسورها به طور معمول برای مسافربر تا ۷ الی ۸ طبقه با جک غیرمستقیم و یا جک تلسکوپی سه مرحله ای مستقیم استفاده می شوند چون محدودیت افزایش طول جک را از لحاظ طراحی و ساخت برای سازنده ایجاد می کند.
Ø توان مصرفی بالا
بدلیل راندمان پائین سیستمهای هیدرولیکی نسبت به کششی، از موتور با توان بالاتر جهت جابه جایی یک ظرفیت یکسان استفاده می شود که این امر باعث افزایش برق مصرفی می گردد.
Ø خطر شل شدن طناب فولادی
خطر شل شدن طناب فولادی برای آسانسورهای با عملکرد غیرمستقیم همواره وجود دارد که وسیله ای باید در صورت بروز شل شدگی موجب توقف آسانسور و نگهداشتن آن در همین وضعیت گردد (فنر زیر کاراسلینگ).
کاربردهای مناسب آسانسورهای هیدرولیکی
آسانسورهای هیدرولیکی روشی عالی برای انتقال عمودی در ساختمانهای کم ارتفاع هستند. به خصوص مواقعی که نیاز به بالا بردن اجسامی با وزن زیاد داشته باشیم و سرعت آسانسور اهمیتی نداشته باشد.
مثالهای مناسب کاربردی
- دفاتر اداری دو الی سه و چهار طبقه؛
- ساختمانهای مسکونی دو، سه، چهار، و پنج طبقه؛
- بیمارستانهای کوچک، کلینیکها، ساختمانهای بهداشتی تا سه طبقه؛
- -کارخانجات کوتاه صنعتی که نیاز به انتقال بار و یا مواد خام از وزنهای سبک تا بسیار سنگین دارند؛
- پارکینگهای طبقاتی کوچک و بزرگ؛
- آسانسورهای مسافری / باری در فروشگاهها (تا سه طبقه)؛
- آسانسورهای خانگی که با برق تک فاز کار میکنند؛
- آسانسورهای پانوراما در هتلها و مراکز تجاری؛
- آسانسورهای ویژه صنعتی که قابلیت انتقال موتورخانه به منطقه امن و غیرقابل اشتعال اهمیت داشته باشد؛
- آسانسورهای خاص که به جای کابین از پلتفرم استفاده میشود از جمله سن تئاتر، دسترسی به بازرسی هواپیما، بارانداز.
مثالهای نامناسب کاربردی
- اغلب فروشگاههای بزرگ چندین طبقهای با ترافیک بالا؛
- بیمارستانهای بیش از چهار طبقه و پرترافیک؛
- برجهای مسکونی که نیازمند آسانسورهای بالای ۱ متر بر ثانیه هستند.