تفاوت و وجه تمایز آسانسورهای صنعتی و مسافری

نقطه مشترک اکثر آسانسورها جابجایی عمودی است. این جابجایی می تواند شامل بار باشد یا جابجایی انسان.

استاندارد EN80-20-50 مربوط به کلیه آسانسورهای باری مسافری یا مسافری می باشد که زاویه 75  درجه تا 90درجه از سطح افق داشته باشند بطوریکه کلیه طراحان ملزم به اجرای دستورالعل های آن می باشند.

 

تنوع آسانسورها از جهات مختلف قابل بررسی می باشند لیکن در اینجا به طبقه بندی انواع آسانسورها از نقطه نظر کاربری اشاره می کنیم.

 

آسانسور صنعتی (2)

آسانسورهای مسافری:

متداول ترین و رایج ترین آسانسورها در تمام دنیا آسانسورهای مسافری هستند که برای جابجایی افراد خرد سال تا مسن طراحی و تولید می شوند آنچه که در این تیپ آسانسورها اهمیت دارد در درجه اول ایمنی فرد استفاده کننده می باشد. البته بحث ایمنی در تمام آسانسورها در درجه اول الویت قرار دارد علاوه بر آن، آنچه که وجه تمایز آسانسور مسافری از بقیه کاربری ها می باشد.

Ride quality یا کیفیت حرکت آسانسور می باشد به این معنی که استارت و ایست آسانسور به نحوی باشد که مسافر داخل کابین کمترین لرزش و شوک مکانیکی را تجربه نماید به عبارت دیگر از منحنی حرکت بسیار نرمی برخوردار باشد زیرا صدای ناهنجار و لرزش کابین موجب ترس و وحشت مسافر می گردد. ضمن اینکه شوکهای مکانیکی(jerk) باعث استهلاک زیاد قطعات متحرک و کم شدن طول عمر آن میگردد.

Waiting Time (زمان انتظار)

برحسب اینکه آسانسور مسافری در چه ساختمانی نصب شده باشد استاندارد حداکثر زمان انتظار را برای آن آسانسور تعیین نموده است که طراحان ملزم به رعایت آن می باشند زمانی که شخصی دکمه درخواست آسانسور را فعال می کند تا زمانی که آسانسور در طبقه ایشان توقف و آماده سرویس دهی به او باشد را زمان انتظار گویند.

این زمان از 25 ثانیه تا 60 ثانیه متغیر است بسته به اینکه ساختمان مسکونی است یا هتل یا بیمارستان و ………. لذا طراحان براساس تعداد طبقات یک ساختمان و میزان تردد افراد محاسبات ترافیکی را انجام داده و بر اساس میزان زمان انتظار استاندارد، مشخص می کنند که سرعت، ظرفیت یا حتی تعداد آسانسورهای یک ساختمان چه باشد.

Luxury زیبایی کابین و دکمه های شاسی و نور پردازی زیبا نیز از وجوه دیگر تمایز آسانسورهای مسافری می باشد که به تناسب ارزش ساختمان همواره مد نظر طراحان و سازندگان قرار می گیرد.

موارد فوق که مطرح گردید مربوط به ملاحظاتی می باشد که در آسانسورهای مسافری رعایت میگردد. حال آنکه بحث ما در مورد آسانسورهای صنعتی می باشد در ادامه به پارامترهای اساسی در طراحی آسانسورهای صنعتی می پردازیم و آنچه که در این تیپ آسانسورها اهمیت داشته و می بایست لحاظ گردد.

(آسانسورهای صنعتی) Industrial Elevators

آسانسورهایی که در خطوط تولید کارخانجات نصب میگردند را عموماً آسانسورهای صنعتی گویند این آسانسورها برای انتقال مواد اولیه، کالای نیمه ساخته به خطوط دیگر تولید و یا محصول آماده به انبار محصول بکار گرفته می شوند.

از آنجا که کودکان و سالخوردگان از آن استفاده نمیکنند و عموماً برای جابجایی بار و لوازم بکار گرفته می شوند الزامات سختگیرانه استاندارد آسانسورهای مسافری در آنها رعایت نمیگردد و تابع استانداردهای خودشان می باشند.

پیش از پرداختن به استانداردهای آسانسورهای صنعتی شایسته است بدانیم چه مسائلی برای این آسانسورها در کارخانجات اهمیت بیشتری دارد.

Reliability

یکی از مهم ترین پارامترها در طراحی آسانسورهای صنعتی است. اطمینان از عملکرد صحیح آسانسور به این جهت اهمیت دارد که بعضاً نقش تغذیه کننده خطوط تولید را دارند به عبارت دیگر از کار افتادن آسانسور موجب اختلال در خطوط تولید گردیده و می تواند خسارات زیادی به کارخانه صنعتی وارد نماید از اینروست که در طراحی آسانسورهای صنعتی سعی می شود از ساده ترین لوازم و تجهیزات مکانیکی استفاده شود بطوریکه احتمال خرابی آسانسور به حداقل رسانده شود بسیاری از سازندگان کارخانجات، قطعاتی از آسانسور را به عنوان یدکی همزمان با نصب آسانسور سفارش داده تا در آینده در صورت نیاز با حداقل زمان ممکن آسانسور از کار افتاده آماده بهره برداری گردد.

Capacity (ظرفیت)

از آنجا که بسیاری از آسانسورهای باری داخل سوله ها و سالن های تولید نصب میگردند و جهت انتقال به کابین از لیفتراک و یا جک های دستی استفاده می شود نیازمند فضای بیشتری برای کابین و به تبع ن در نظر گرفتن ظرفیت بالا در طراحی این تیپ آسانسورها می باشند لذا ظرفیت بالاتر نسبت به آسانسورهای مسافری از وجوه تمایز آنهاست ظرفیت 2000 kg تا 5000 kg  رنج نرمال آسانسورهای باری می باشند البته بسته به نیاز تا 10/000 kg نیز طراحی و اجرا میگردند.

با این توضیحات پر واضح است که پارامترهای Waiting time و ride quality و ظرافتی که در آسانسورهای مسافری رعایت می گردد در آسانسورهای صنعتی چندان دارای اهمیت نمی باشند.

Strength (استحکام)

به جهت کاربری آسانسورهای کارخانجات و شرایط سخت محیط های تولیدی، آسانسورهای صنعتی می بایست قابلیت کار در آن شرایط را دارا باشند بطوریکه کابین یا درب آسانسور هنگام بارگیری و تخلیه که احتمال برخورد وجود دارد دچار اعوجاج و از کار افتادگی نگردد لذا در ساخت کابین و دربها و حتی دکمه شاسی های داخل کابین و احضار  در طبقات دقت می شود که از استحکام بیشتری نسبت به سایر آسانسورها برخوردار باشند. بطوریکه از قطعات heavy duty (پرکار)در طراحی اجزا و تجهیزت آسانسور استفاده می گردد . در اینجا دیگر زیبایی و ظرافت کابین اهمیتی نخواهد داشت.

Industry Environment (محیط صنعتی)

بارزترین و مهم ترین وجه تمایز آسانسورهای کارخانجات و صنعتی با آسانسورهای مسافری که تابع استاندارد EN81-20-50 می باشند شرایط آب و هوایی متفاوت کارخانه با یک واحد مسکونی یا هتل داخل شهر می باشد. اهمیت موضوع به این جهت است که یک آسانسور صنعتی در شرایط بسیار سخت آب و هوایی و بعضاً نصب بصورت outdoor (نصب در محوطه بیرون سوله) باید قادر باشد سالیان متمادی وظیفه خود را به نحواحسن انجام دهد.

آلودگی های محیطی می تواند موجب خوردگی لوازم و تجهیزات آسانسور گردد، لذا در طراحی و ساخت تجهیزات فلزی از ورقه های استیل  ضد زنگ و یا ورق های فولادی با پوشش رنگ های با دوام اپوکسی که ضخامت آن توسط مهندسین کنترل می گردد، استفاده می شود، این امر می تواند موجب طول عمر لوازم و تجهیزات آسانسورها گردد.

از طرف دیگر درجه حرارت بالای برخی محیط های صنعتی و وجود گازها و ذرات معلق قابل اشتعال در هوا  و جرقه های ناشی از استارت و ایست موتور آسانسور و کنتاکتورهای الکتریکی تابلوی فرمان احتمال بروز آتش سوزی در محیط های صنعتی ر افزایش میدهد.

لذا علاوه بر اینکه محیط های صنعتی می تواند به آسانسور صدمه وارد نماید، عملکرد آسانسور نیز می تواند موجب خسارت به کارخانجات و تاسیسات صنعتی گردد.

از اینروست که برای انواع آسانسورها و محیط های مختلف صنعتی استانداردهای جداگانه و سخت گیرانه ای تدوین گردیده است که طراحان و مجریان ملزم به رعایت آنها می باشند.

آسانسور صنعتی (3)

تمام نکات مهمی که در پایان باید گفت

در این مقاله سعی کردیم تمام نکات لازم در رابطه با تفاوت های مهم آسانسورهای مسافری و آسانسورهای صنعتی را برای شما بررسی کنیم چنانچه نیاز به مشاوره فنی برای انتخاب آسانسور و قطعات آسانسور دارید می توانید با مشاوران گروه سیگما در ارتباط باشید. شرکت سیگما در تلاش است که بهترین خدمات را در زمینه آسانسور به شما ارائه دهد.

سیگما آسانسور

در ادامه پیشنهاد می کنیم که مطالعه کنید .

آسانسورهای صنعتی و کاربردهای آن

 

دسته‌بندی اصلی:

مقالات سیگما آسانبر