آسانسور یک وسیله حمل و نقل عمودی برای جابجایی افراد و بارها بین طبقات یک ساختمان است. به صورت کلی موتورهای الکتریکی در آسانسورهای کششی و پاوریونیت و پیستون در آسانسور های هیدرولیک نیروی لازم برای حرکت عمودی کابین (Cabin) را فراهم می کنند.
انواع آسانسور:
آسانسورها از لحاظ چگونگی اعمال نیروی محرکه به کابین آسانسور به چهار دسته تقسیم میگردند:
- آسانسور کششی
- آسانسور هیدرولیک
- آسانسور وینچی
- آسانسور مغناطیسی
آسانسورها از لحاظ شکل ظاهری کابین به چهار دسته تقسیم می گردند:
- آسانسور پانوراما
- آسانسور با یک درب
- آسانسور با دو درب مقابل
- آسانسور با دو درب مجاور
آسانسور کششی ( Traction Elevator )
آسانسور کششی متداول ترین نوع آسانسور است. در این آسانسورها حرکت بر اثر اصطکاک بین سیم بکسل های متصل به کابین و شیار فلکه کششی به هنگام چرخش آن توسط موتور محرکه انجام میشود. در آسانسورهای کششی، یک فلکه (قرقره) روی موتور آسانسور وجود دارد که سیم بکسلها دور آن قرار می گیرند و سیستم بکسلها از یک سر به کابین آسانسور و از سر دیگر به قاب وزنه آسانسور متصل هستند و با حرکت فلکه موتور در دو جهت مختلف حرکت رو به بالا یا پایین کابین آسانسور انجام می شود.
آسانسورهای کششی به دو دسته گیرلس و گیربکس تقسیم می شوند:
گیربکس:
اینگونه از آسانسورها دارای گیربکسی هستند که به موتور متصل است و چرخی را که سیم بکسل را به حرکت در آورد را میراند. حداکثر مسافتی که آسانسورها میتوانند طی کنند حدود ۷۶ متر است. بنابراین اینگونه از آسانسورها برای ساختمانهای کوتاه تا نیمه مرتفع مناسب است. حداکثر وزنی که این آسانسورها میتوانند تحمل کنند حدود ۱۳۶۰۰ کیلوگرم است و هزینهی نصب اینگونه از آسانسورهای نوع گیرلس کمتر است.
گیرلس:
در اینگونه از آسانسورها از گیربکس استفاده نمیشود و سرعت آنها میتواند به ۲٫۵۳ متر بر ثانیه نیز برسد. سیم بکسل در این مدل از آسانسورهای کششی به بالای کابین آسانسور متصل است و به دور فلکه برای به حرکت در آوردن آسانسور پیچیده شده است. سر دیگر سیم بکسل نیز به وزنه برای به دست آوردن تعادل و ثبات سیستم مکانیکی وصل شده است. اینگونه از آسانسورهای کششی میتوانند برای ساختمانهای مرتفع مورد استفاده قرار گیرند.

آسانسور هیدرولیک (Hydraulic Elevator)
آسانسور هیدرولیکی به آسانسوری گفته میشود که با نیروی فشار روغن کار میکند و نیروی محرکه کابین توسط پاوریونیت و پیستون تامین می شودنحوه کار یک آسانسور هیدرولیک بدین صورت است که در آسانسور هیدرولیک وظیفه پاوریونیت تامین فشار روغن برای جک هیدرولیک آسانسور میباشد و در واقع با تغییر فشار روغن ، جک مربوطه کابین آسانسور را به بالا یا پایین حرکت می دهد. . این نوع آسانسورها در مقایسه با آسانسورهای کششی فضای کمتری در ساختمان اشغال کرده و نیاز به موتورخانه در بالا ندارند .این نوع آسانسور با توجه به ارتباط کابین و پیستون به انواع هیدرولیکی مستقیم – مرکزی، مستقیم – کناری و غیر مستقیم – کناری تقسیم می گردند.

در شکل بالا ساختار آسانسور هیدرولیکی را مشاهده می نمایید.